Bemutatkozik (Teaprogramok)

Küldetésem, hogy segítségemmel fejlődjön a hazai teakultúra, trendibb legyen a teázás, népszerűbb az otthoni minőségi teafogyasztást, ezért elkezdtem teakészítő és teakóstoló workshopokat tartani. Innen jött a név: Teaprogramok.

 

Kertészmérnökként foglalkozom a teákkal immár 12 éve, de a legnagyobb tudást Londonban szereztem, ahol 6 évig dolgoztam egy teakereskedésben.

 

Boros világból váltottam a teákra, friss diplomásként szőlészként és borászati laboránsként dolgoztam, így van termesztési tapasztalatom is. Nem csak úgy látom a teát, mint becsomagolt végterméket, egy árucikket, hanem tudom, honnan jött, mitől más egyik tea mint a másik, mivel tehetjük még jobbá, és ez a lelkesedésem és szenvedélyem átragad a workshopokon a résztvevőke is.

Nálunk az egész család „teás”, nagyon sok teát ittam gyerekkoromban. Azt láttam, hogy nagymamám egész életében csak gyógyteákat ivott: szedte, gyűjtötte, szárította a gyógynövényeket, teakeverékeket és kenőcsöket készített belőlük, minden sebre, betegségre, bajra volt egy csodaszere.

 

Ma pedig a szüleim birtokán nő a körömvirág, a bodza, hárs, homoktövis, a citromfű, levendula, menta és még sok más növény, gyümölcs. A valódi teát pedig én magam termesztem hozzá, amiből zöld tea készül majd.

 

Szeretném, ha teaprogramjaimmal és projektemmel hozzájárulnék ahhoz, hogy a teák területén is megvalósulna a fogyassz helyit, termelj sajátot elképzelés. Idén indult el a magyar teaprojekt, aminek keretében már 10 kicsi teakert működik Magyarországon, és egy év múlva a teakedvelők csészéjében nem csak magyar gyógynövények, hanem magyar zöld tea is lehet.

 

Hat éve költöztem haza Londonból, és ugyanazt szerettem volna csinálni itthon is, mint évekig Angliában. De emlékszem, mennyire furcsán néztek rám akkoriban az emberek, mikor az egyedi teáimról és a teakóstoló workshopjaimról beszéltem. Akkoriban még senki más nem tartott tea workshopokat, és nem is értették az emberek, hogy az mire jó. 😊

Most látok viszont egy pozitív változást, nyitottabbak az emberek az újdonságokra, szeretnek kiscsoportos workshopokra járni, tanulnak és egyben kikapcsolódnak, ismerkednek. A tea pedig egészséges, tiszta ital, egyre több anyuka érkezik hozzám azzal a céllal, hogy a gyerekeit, családjukat is szeretnék rávezetni a teázásra, a cukrozott üdítők helyett. Ez, kisgyermekes anyukaként nagy öröm számomra.

 

Azt szeretem a munkámban legjobban, hogy amellett, hogy éjjel-nappal teázhatok, változatos. A termékeket, egyedi teakeverékeimet otthon találom ki és alkotom, egyedül, a workshopokat viszont Budapest belvárosában tartom, ahol imádok a résztvevőkkel találkozni, beszélgetni. Nagyon jó hangulatúak ezek az esti workshopok, főként fiatalok járnak hozzám. Sokan buliba mennek innen, mert úgy felpörögnek a sok teától :)  Ettől az évtől kezdve pedig vannak termelőim is, akikkel belevágtunk a teatermesztésbe, hozzájuk is járok a kertjükbe, birtokukra szaktanácsot adni, megnézni a teaültetvényeket, ide a kisfiam is gyakran elkísér. Bármelyik kertben felismeri a teát, pedig még csak 2 éves!

 

Hogy vannak-e nehézségek? Persze! Mindig új dologba, nagy fába vágom a fejszémet, és most ugyanolyan kétkedve nézik néhányan a teatermesztési törekvéseimet, mint hat évvel ezelőtt a teakóstoló workshopok ötletét. De lám, ma már mennyi helyen tartanak hasonló workshopot! Szóval nem riaszt el a kihívás, hiszem, hogy újabb hat év múlva már a nagyra nőtt teaültetvényemen, a teasorok hűs árnyékában fogok kóstolókat tartani!

 

A teakeverékek készítése a webáruházam részére szinte csak hobbi, nem ez a fő bevételi forrásom. Nagyon kevés haszonnal dolgozom, de imádom csinálni! Sokan kérdeznek, mit ajánlok erre vagy arra az alkalomra, esetleg betegségre, és ilyenkor igyekszem megtalálni a legharmonikusabb teakeveréket, amit utána kóstolgatok, tesztelek, mielőtt átadom a vevőknek. Ez az alkotás része, ami kikapcsol. Kedvenc kihívásom, amikor olyan teát kérnek tőlem, amit a gyerek is szívesen megiszik. Kihívás, de sokszor sikerül! A titka: hogy piros legyen!

 

Mottóm: hogy légy nyitott, bátran kóstolj meg különféle teákat, hogy megtaláld a saját teautadat.

Teázásra fel!

 

1/7

 

 

Share on Facebook
Please reload

HÍREK

Feltételek

- ÁSZF

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

COPYRIGHT © 2019 FEMINI BOX | MINDEN JOG FENNTARTVA