Bemutatkozik (Szomódi Levendulás)

Levendula és egyéb gyógynövény termesztésével foglakozunk. Célul tűztük ki, hogy a legmagasabb minőségben és színvonalon állítsuk elő termékeinket. Kertünk Szomód határában, a Gerecse déli lankái között bújik meg. Ökológiai gazdálkodást folytatunk, termé­keink a 2017-es évjárattal már rendelkeznek BIO tanúsítvánnyal.

Több levendula fajtát termesztünk és formabontóan, külön pároljuk le és értékesítjük azokat.

 

Ismereteink, tapasztalataink segítették, hogy kialakuljon a Terroir alapú megközelítés, amely manapság már nem csak a borászok sajátja. Hogy ez nem csak egy marketingfogás, arról bárki meggyőződhet, aki megszagolja illóola­jainkat fajtánként, évjáratonként.

 

Miért van erre szükség? Válaszunk nagyon egyszerű: ha csupán élvezni szeretnénk az illatokat, miért ne választhat­nánk a hozzánk, hangulatunkhoz passzoló illatot. Hiszen a parfümériában sem teszünk mást!

Mi a természettel együttműködve előállítjuk, Önöknek csak választani kell!

 

A közelmúltban, 2012-ben történt elhatározást tettek követték és már csak azt vettük észre, hogy a tervezés közepén vagyunk. Mivel az egész kis vállalkozás a gondolat apró szikrájától a nulláról indult, ezért nem csak a növényekkel, hanem a megjelenéssel és az infrastruktúrával is volt és máig van dolgunk. A környéken nincs hagyománya a levendulatermesztésnek, de az ültetvényen sétálva látni és szinte érezni lehet, hogy a levendula otthon érzi magát.

 

Az 1 hektáron elterülő levendulás kertünk a Neszmélyi borvidéken található. Rendkívül összetett mikroklímával rendelkező tájra hatással van a közeli Duna, a párát biztosító Gerecse és a Kisalföldről érkező száraz meleg. Ezt költői módon nevezhetjük a különböző mikroklímák hullámterének. A terület kiválasztására nagy hangsúlyt fektettünk, fontos volt számunkra a DNy-i lejtés, ahol a legjobban érvényesül a napsütés. A levendula számára ideális a meszes alapkőzet, amelyen lösz helyezkedik el.

 

Nagy odafigyeléssel gondoskodunk növényeinkről, célunk a minőségi illóolajok előállítása.

Az ültetvény szerkezete tudatosan lett kialakítva, hiszen formabontóan. a különböző levendulafajtákból külön állítunk elő illóolajokat. A különböző fajták tulajdonságait, karaktereit szeretnénk hangsúlyozni, hiszen nem csak külső megjelenésben, hanem illat - és egyéb hatóanyagokban is különbséget lehet és kell tenni a különböző levendulafajták között. Ez igazi kuriózum nem csak hazánkban, de világviszonylatban is. Nem álltunk meg a fajtaválasztással, tovább keressük-kutatjuk az ígéretes fajtákat.

 

A fajták viselkedése, tulajdonsága különböző évjáratokban más és más, rengeteg környezeti hatás érvényesül és tesz egyedivé egy évjáratot, úgy, mint a napsütéses órák száma, a hő összeg, amit két virágzás között kap a növény, a csapadékmennyiség, páratartalom és természetesen mindezek megoszlása. Ezért termékeink évjárat- megjelölést is kapnak.

 

Miért Terroir?

 

E szépen hangzó francia kifejezés jelentése termőföld, termővidék, termőhely.

Magába foglalja az előbb említett ültetvény tulajdonságát, valamint a termesztőket, vagyis jómagunkat.

Manapság viszont minden olyan növénynél megjelenik, ahol a minőséget szeretnék összekötni a termőhellyel. Segít megérteni a filozófiánkat, hogy nem csak a fajtaösszetételben tudunk egyedit mutatni, hanem a terroir-ból adódó különbségekben is, ezáltal pedig a minőségben.

 

A levendulás kertet nevezhetjük kis családi vállalkozásnak, hobbinak, vagy életformának. A munkákban részt vesz a család apraja-nagyja. A legfontosabb számunkra, ha termékeinkkel másoknak örömet okozunk és pozitív visszajelzéseket kapunk. Miközben, aki beleszippant termékeinkbe, nem várt illatokkal találkozik.

Mi nem a legjobbak, hanem a “Szomódiak” szeretnénk lenni és azon dolgozunk, hogy ez mindenki számára pozitívot jelentsen.

 

A jövőben terveinkben szerepel megjelenni újabb termékekkel, mind az illóolajokat tekintve, mind a gasztro vonalon mozogva.

 

Kinek ajánlanám:

 

Akinek fontos a fenntarthatóság, az organikus termelés, aki szeretné tudni, hogyan és kik állítják elő azokat a termékeket, melyeket használ, aki szeret választani, vagy aki még tanácstalan, illetve aki érezte már a napfény ízét! 

 

1/9

 

 

Share on Facebook
Please reload

HÍREK

Feltételek

- ÁSZF

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

COPYRIGHT © 2019 FEMINI BOX | MINDEN JOG FENNTARTVA