Bemutatkozik (Mini Natura)

2017/07/20

 A Mini Natura márkanéven hónapokig gondolkodtam, alapos előmunka előzte meg, mivel nem szerettem volna, hogy bárhol is beleakadjak ebbe a névbe a világon. Ma is örzöm a füzetet, ahová firkálgattam az első ötleteket, terveket, márkaneveket, jó lesz majd újra nézegetni őket a jövőben.

 

Az eredeti foglalkozásom környezettudományi-ökológus, pici korom óta rajongok a természetért, és bár sajnos keveset dolgoztam ebben a szakmában, azért hálás vagyok az egyetemen megszerzett tudásért, amelyet ott kamatoztatok az életben ahol csak tudok.

 

A családban többen is végeztek kreatív munkát, anyukám, nagymamáim például hímeztek, még most is megvannak a szépen kihímzett párnák és terítők, de sajnos munka mellett kevés idejük volt erre a tevékenységre. Sokszor unatkoztam a hosszú (internet nélküli) iskolai nyári szünetekben, le kellett foglalnom magam valamivel.

Gyerekkoromban is szerettem alkotni, rajzoltam, festettem, szőttem, gyöngyöt fűztem, kötöttem, agyagoztam. Ezeket felváltva vagy párhuzamosan éveken át csináltam. Mára becsatlakozott a ruhatervezés/varrás, a horgolás és a fotózás is.

 

A Mini Natura márka 2014-ben született meg, akkor amikor 1,5 éves volt a kislányom. Nyolc évig éltem Norvégiában, de amikor anyává váltam, egyre jobban hazahúzott a szívem. Végül úgy döntöttünk a férjemmel, hogy hazajövünk egy időre. Sokat gondolkodtam, hogy hogyan tovább, biztos állásom volt Norvégiában, ahová visszavártak, de úgy éreztem itthon a helyem. Aztán egyszer csak beugrott a Mini Natura ötlete, egyenes volt az út, anya vagyok, ökológus vagyok, és szeretek alkotni, ezért belevágtam a kis válallkozásomba.

 

Akkor még nagyon kevesen voltunk az országban, akik organikus pamut baba-és gyeremekruhákat készítettek és forgalmaztak, büszke vagyok rá hogy a Mini Natura az elsők között volt.

 

A kezdeti időszak nem volt könnyű, hiszen akinek pici gyerek van, tudja, hogy nem egyszerű összeegyeztetni a családot a munkával. Főleg akkor dolgoztam amkor Anna aludt, persze azért folyamatosan kattogott az agyam az új ötleteken.

Miután megtaláltam a tökéletes anyagbeszerző helyet, megkerestem egy varrónőt, akivel összehoztuk az első kollekciót. Nagyon izgalmas folyamat volt látni, ahogyan egy ötletből egyszer csak kézzel fogható termék lesz. A ruhatervezésen és varráson kívül még rengeteg más tennivaló volt, mint például a fotózás, marketing, engedélyek, címkék, csomagolás, webshop készítés stb.

 

A családom rengeteget segített abban, hogy legyen időm a munkával is foglalkozni. Sokszor kételkedtem, hogy vajon ez-e a helyes út, hiszen azt az időt, amit a vállalkozásomra fordítottam valahonnan el kellett venni. Ráadásul nem is lehettem abban biztos, hogy egyáltalán sikerül-e megvalósítani a terveimet. De mindig törekedtem arra, hogy Annával sok minőségi időt töltsek együtt, és most hogy már óvodás nyugodt lelkiismerettel tudom belevetni magam a munkába, amíg ő nincs otthon. Bár sokszor még az a 6-8 óra is kevés, rengeteg ötletem van, aminek a megvalósításához egyszerűen még nem találtam időt.

 

A családom lehet, hogy jobban örülne, ha lenne egy "normális" reggel 8-tól délután 4-ig tartó munkám, de úgy érzem, hogy örülnek a sikereimnek, és támogatnak ahogyan csak tudnak.

 

A vállalkozói életben legjobban a szabadságot szeretem, azt hogy én tudom beosztani az időmet saját magamnak. Sokszor nem is érzem azt, hogy dolgozom, és azt hiszem ez jó jel, mert ez azt jelenti hogy élvezem amit csinálok.

A termékeken többen dolgozunk, én vagyok az aki beszerzi az anyagot és megtervezi a ruhákat, a varrás részét viszont profi varrónőre/varrodára bízom. Kivéve a horgolt termékeket, azokat egyedül készítem.

 

Ihletet legfőképpen a kislányomból merítek, megfigyelhető, hogy ahogyan ő nő, úgy nőnek a Mini Natura ruhák is. Látom rajta hogy miben érzi jól magát, figyelem az üzletekben kapható baba- és gyerekruhákat,  kiegészítőket, illetve azt hogy mi az ami hiánycikk. Meghallgatom az anyukákat, figyelek az ő igényeikre is.

A legjobb része a munkafolyamatnak az, amikor megérkezik az anyag, és elkezdődik a tervezés. Kimerítő, de izgalmas része ez a munkának.

 

A másik kedvencem az, amikor összeállítom/csomagolom a küldésre szánt rendeléseket. Mindig alaposan, nagy odafigyeléssel és szeretettel állítom őket össze, és próbálom elképzelni a vásárló arcát, miközben bontogatja a csomagot. Kicsit olyan érzés mintha minden nap karácsony lenne.

Sokszor kellett szembenézni nehézségekkel, egy vállalkozás indítása nagyon komoly tanulási folyamat, de amikor megakadok, akkor valahonnan mindig jön valamilyen pozitív élmény, ami megerősít abban hogy ez az én utam. Ez lehet egy kedves visszajelzés az egyik vásárlótól, egy fotó az egyik babáról, egy új izgalmas ötlet a fejemben, ami segít átvészelni a nehezebb időszakokat.

 

Az egyedi alkotások varázsa éppen abban rejlik, hogy csak egy, vagy nagyon kevés létezik belőle. Az alkotó beleadja szívét-lelkét, ezáltal megismételhetetlen, utánozhatatlan. Ha például megkérnek, hogy horgoljak két egyforma nyuszit, soha nem lesz teljesen egyforma. Más hangulatban voltam a horgolásuk közben, más ember voltam az első nyuszi horgolásánál, és más a másodiknál.

 

Sokszor próbálom elképzelni, hogy vajon milyen lehetett az élet még a gyárak megjelenése előtt. A ruhák, amiket az emberek viseltek, a tárgyak, amikkel körülvették magukat a házban, mind-mind egyedi és utánozhatatlan volt.

Például senki sem szereti, ha szembejön vele ugyanaz a ruha az utcán, az emberek vágynak az egyedi dolgokra, még ha többe is kerülnek, mint a sorozatgyártott társaik.

 

A kedvenc termékeim természetesen a horgolt termékek, mert azokba 100%-ig az én munkám van benne, de minden Mini Natura termék olyan kicsit mintha a gyermekem lenne. Abban a reményben engedem el őket itthonról, hogy a termékemnek és az új tulajdonosának sok-sok öröme telik majd egymásban.

A termékeim legnagyobb különlegessége az anyagukban rejlik. Az összes Mini Natura termék 100% GOTS- minősített organikus pamutból készül, amely garancia arra, hogy az adott ruhában vagy például takaróban nincsenek egészségre ártalmas anyagok, illetve hogy a textil előállítása során végig azt a módszert alkalmazták, amely legkevésbé terheli a bolygónkat és a lakóit.

 

Emellett számos előnye van még ezeknek a textileknek, nagyon jó érzés a viselése, jól szellőzik, ami a nyári melegben különösen fontos. Sok olyan visszajelzést kaptam anyukáktól, hogy a ruha mérete és formája egy év után is tökéletesen tartja magát, ami manapság elég ritka.

 

A következő 5-10 évben is azon szeretnék dolgozni, hogy sok-sok babához és anyukához eljusson a Mini Natura üzenete. Én hiszem, hogy a zöld divat a jövő, legfőképpen a pici babák esetében, mert ők még sokkal érzékenyebben reagálnak a káros környezeti behatásokra. Egy kis odafigyeléssel, és tudatos vásárlással nagyon sokat tehetünk mi szülők.

 

1/8

 

 

Share on Facebook
Please reload

HÍREK

Feltételek

- ÁSZF

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

COPYRIGHT © 2019 FEMINI BOX | MINDEN JOG FENNTARTVA