Ilyen melegben rengeteg kérdés merül fel az anyukákban a babák és gyerekek napozásával kapcsolatosan. Például: Mikortól kenhetjük be naptejjel a picit? Mennyit időre vihetem napra, ha nincsen lekenve? Mit jelent a naptej faktorszáma? Összeszedtük Nektek a legjellemzőbb kérdéseket és megkérdeztük szakértőnket, Szabó-Vida Zsófiát, a HerbArting tulajdonosát.

 

 

A legelső kérdés, ami felmerül minden anyukában, hogy mikortól vihetem ki a picit a napra?


Az erős napfény nem csak az UV-sugárzás miatt rossz a babának, hanem, mert a mama pocakjában nem találkozott a meleggel és az erős napfénnyel. Az a legjobb, ha az első 1 évben csak reggel 11 előtt és 15 óra után megyünk napra a picivel a napsugárzás erősségétől függően.


Mennyi időre érheti nap a picit ?


Az újszülött babák bőre a legvilágosabb bőrtípusnak minősül, tehát 3 percig lehetnek a tűző napon anélkül, hogy leégnének.

 


Mikortól kell egyáltalán naptejet használni?

 

Ha pl. a néhány hónapos babával babakocsiban sétálunk felöltöztetve napernyővel kell-e őt bekenni naptejjel?


Az egész pici babákat, kb. 1 éves korig, a legjobb árnyékolással és ruhával megvédeni a naptól.

 

Ha teljesen árnyékoljuk őket, akkor nem kell fényvédő készítményt használnunk. Ha valamije (keze, lába) kilóg a napra vagy már mászik/jár a pici és nem tudjuk egy helyben tartani, akkor célszerűbb lekenni az adott testrészt.

 

Mit jelent az SPF vagy faktorszám?
A fényvédő faktor, angolul SPF=Sun Protection Factor, azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejjel mennyi idővel tovább lehetünk a napon leégés nélkül. Így kell kiszámolni, hogy a baba mennyi időt lehet a napon az adott naptejjel: naptej nélkül napozással tölthető idő=babáknál 3 perc x a használt naptej faktorszáma = az a maximális idő, amit a napon tölthet leégés nélkül.


Milyen naptejet érdemes választani?


A napvédelmi megoldásoknak 3 típusa van: kémiai, fizikai és biológiai napvédelem. A hagyományos, kémiai védelmet nyújtó naptejek felszívódnak a bőrünkbe és ott elnyelik a napsugarakat. Nagy előnyük, hogy mivel a bőrbe felszívódva hatnak, nem mosódnak le a vízben sem és nagyon tartósak.

 

Viszont kutatások szerint olyan káros anyagokat és nanorészecskéket tartalmaznak, amik hormonzavarokat és egyéb betegségeket okoznak. A fizikai fényvédők olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amik a bőrön megtapadnak és visszaverik a káros napsugárzást, így kevésbé tartósak és fehéres felületet képeznek a bőrön, viszont nem szívódnak fel a bőrbe, így garantáltan nem károsítanak.

 

 

A biológiai napvédelem alapja az, hogy léteznek olyan növények, pl. a shea vaj, a kakaóvaj, a körömvirág stb., amik külőnleg, sőt olyanok is, amik magas karotintartalmuknál fogva belsőleg rendelkeznek valamennyi fényvédő hatással, pl. sütőtök, homoktövis, sárgarépa. Így, ha olyan készítményt választunk, amiben ezek jelen vannak, kiegészíthetik a hatást.

 

Fontos azonban tudnunk, hogy ezek csak kiegészítésnek jók, önmagában a sárgarépa fogyasztása pl. nem elég a napvédelemre.

 

Ezt a 2 remek megoldást, a fizikai és a biológiai fényvédelmet ötvözi a HerbArting napozó tej, mivel olyan bio körömvirágolaj az alapja, amit 5 hétig érlelünk, így a benne található rengeteg karotin a bőr zsírsejtjeiben oldódva segít az ibolyántúli napsugarak szűrésében, továbbá az antioxidáns hatása miatt semlegesíti a szabadgyököket.

 

Ehhez adunk egy olyan fizikai fényvédőkomplexet, ami nanorészecskéket nem tartalmaz, így nem szívódik fel a szervezetbe.

 

Tipp: 30 ml-es mini kiszerelésben is kapható, így utazáskor is praktikus!

 

1/4

 

 

Share on Facebook
Please reload

HÍREK

Feltételek

- ÁSZF

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

COPYRIGHT © 2019 FEMINI BOX | MINDEN JOG FENNTARTVA