Bemutatkozik (Angol Kalauz)

Az Angol Kalauz a kisgyermekkori angol nyelvi neveléssel foglalkozik, a játékos angol nyelvi fejlesztéshez ad ötleteket, segédanyagokat, mondókás és dalos videókat, módszertani ötleteket kisgyerekes szülőknek és pedagógusoknak. Közel 10 éve foglalkozom gyerekekkel angolul, matematika-angol szakos tanító vagyok, az Angol Kalauz pedig a kislányom születésével egyidős. Míra most 3,5 éves, azóta született egy kisfiunk is, aki 10 hónapos.

 

A velük való otthoni angolozás és a kétnyelvű nevelésük adta az ötletet, hogy a tapasztalataimat, tanácsaimat, élményeinket megosszam más szülőkkel is, és őket is motiváljam arra, hogy bátran vágjanak bele babaangolba, hiszen az első 3 év meghatározó, és tőlünk, szülőktől tanulhatnak ebben az időszakban a legtöbbet gyermekeink.

 

Amikor tanítottam láttam, hogy a legtöbb nyelvtanuló küzd a nyelvtanulással, szómagolás, nyelvtani szabályok betanulása stb és nem élvezik, hogy más nyelven szólalhatnak meg. Már abban az időszakban is „szabad kezet kaptam” és rengeteg játékot használtam az iskolában a kötelező tanmeneten kívül, amivel a gyerekek szárnyakat kaptak és megszerették a nyelvet.

 

Már akkor megfogadtam, hogy a saját gyermekeimnek nem szeretném azt az utat, hogy ők szenvedve tanulják a nyelvet, azt szeretném velük elérni, hogy a korai kezdéssel olyan alapok legyenek a kezükben, amivel aztán az iskolában már nem egy kötelező tantárgy lesz az angol, hanem bátran és magabiztosan ülnek be az órákra, mert vannak előismereteik. Úgy gondolom, hogy ezeket az alapokat minden szülő megadhatja gyermekének, akkor is, ha egy mukkot sem beszél angolul, hiszen a mondókák és a dajkanyelv világa azok számára is új, akik egyébként magas szinten beszélnek angolul.

 

Kulcsszó: tanítani

 

Mindig tudtam, hogy tanítani szeretnék. Ez már nagyon korán megmutatkozott, amikor gyerekként leültettem a macikat és meséltem nekik. Számomra nem volt kérdés, hogy „mi leszek, ha nagy leszek?” Persze voltak kósza gondolatok űrhajózásról meg régészetről, de a tanítás volt a nagy álmom. A tanítás nekem egy „szerelem”, nem munka, hanem hobbi, hivatás.

 

A hivatásomban azt szeretem, hogy gyerekek között lehetek, feltöltődök közöttük és rengeteget tanulok én is tőlük.

 

Szeretem, hogy folyamatosan fejlődhetek, motiválhatjuk egymást. Szeretem, hogy a szülők lelkesedése rám is átragad, ami arra ösztönöz, hogy további ötletek, módszerek után kutassak, újítsak.

 

A személyes angol foglalkozások mellett online is próbálom „tanítani” a szülőket, segíteni, támogatni őket, hogyan tudják ők maguk otthon gyermeküket az angol nyelvben fejleszteni.

 

Heti terveket, szólistákat, letölthető anyagokat osztok meg velük, otthoni angolozást segítő csomagokat és tanfolyamokat írok, így akik nem tudnak hozzám járni, azok is kapnak otthoni segítséget az angolozáshoz. Ismeretlenül is nagyon sok pozitív visszajelzést kapok a szülőktől, ami további fejlődésre ösztönöz.

 

Vállalkozás vs. gyereknevelés

 

Szerencsére az én hátam mögött maximális támogatás van, a férjem, a nagyszülők mind bevonhatók, szívesen vigyáznak a gyerekekre. Férjem a legnagyobb segítőm, mert amellett, hogy foglalkozik a kicsikkel, besegít a házimunkába, és elnézi, ha épp kicsit káoszosabb a konyha, mert anya blogbejegyzést írt, emellett pedig tanácsokat ad a vállalkozásomhoz és észhez térít, ha kevésbé reálisan gondolkodom. Igazán hálás vagyok neki ezért. Mindig is pörgős életet éltem, szervezkedtem, tanultam, nem volt igazán nyugis időszak az életemben, így érzem jól magam. A gyerekeink már beleszületettek ebbe a helyzetbe, tudják, hogy anya „multifunkciós. Amikor pedig foglalkozásokat tartok viszem magammal őket is, illetve ha az iskolásokhoz megyek, akkor számíthatok a nagyszülők segítségére.

 

Nélkülük nehezen menne.

 

Az a jó vállalkozásomban, hogy a gyermekeimmel együtt fejlődik, s mivel a közös élményeinkről is szól, ezért őket is be tudom vonni. Mióta anya lettem, még jobban igénylem, hogy mással is foglalkozhassak. Eleinte lelkiismeret-furdalásom volt emiatt, aztán később rájöttem, hogy mindenki profitálhat abból, ha anya is követheti az álmait. A gyerekeim születése óta pedig még több lelkesedéssel folytatom a vállalkozás körüli teendőket, hiszen nekik is szeretnék példát mutatni, ráadásul a tevékenységem is szorosan kapcsolódik hozzájuk, tulajdonképpen a velük való angolos tapasztalatok viszik előre a vállalkozásomat, s ezekből a többi szülő is ötletet meríthet.

 

Tudom, hogy ezek a dolgok az ő életükre is kihatással lehetnek. A legnehezebb dolog a vállalkozásomban, hogy egyedül viszem az egészet: a szakmai részét, a kreatív tervezést, a blogbejegyzések, Facebook posztok írását, marketinget, hírleveleket, a folyamatos megújulást és új tanfolyamok előkészítését, az ügyfélszolgálatot, a csomagküldést stb. Ezért mindig úgy kell szervezni a napot, hogy például oviból hazafele jövet adjuk fel a

csomagokat stb.

 

Hosszú távú terveim között szerepel, hogy az Angol Kalauz programot minél szélesebb körben megismertessem, az országban több helyen is elérhetők legyenek a babaangol és ovisangol foglalkozások, így a módszertani képzést szeretném idéntől népszerűsíteni. És természetesen azoknak a szülőknek is szeretnék még több online anyagot, tanfolyamot nyújtani, akik a távolság miatt nem jutnak el hozzám, de szeretnének a gyermekükkel

angolozni.

 

Szeretném, ha Magyarországon végre elfogadnák, hogy a korai nyelvi nevelés nem káros, hanem igenis hasznos és a gyermekek fejlődése szempontjából lényeges fejlesztési terület!

 

Teljes mértékben tudok Frank Smith gondolatával azonosulni:

„One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way.”

 

1/6

 

 

Share on Facebook
Please reload

HÍREK

Feltételek

- ÁSZF

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

COPYRIGHT © 2019 FEMINI BOX | MINDEN JOG FENNTARTVA